Odgajivačnica Britanskih kratkodlakih srebrno osenčenih mačaka

+381643682248

Izgled Britanske kratkodlake mačke

Britanska kratkodlaka mačka ima zdepast oblik- jaka je i veoma mišićava, sa širokim grudima, jakim ramenima i pravim ledjima. Imaju kratke, jake noge i rep koji je zaobljen na vrhu. Glava je velika i okrugla, na kratkom, debelom vratu, dok su uši male, sa zaobljenim vrhovima i dobro su razmaknute. Oči su velike, okrugle i takodje dobro razmaknute. Crne, srebrno osenčene mace izgledaju kao da su bele, zapravo su crne mace, sa srebrnim sjajem koji čini da dlaka izgleda kao bela, sa crnom bojom na vrhovim dlaka, jastučići na šapicama su takođe crni, oči su zelene boje, kod crvenih srebrno osenčenih, oči su bakarne boje, a jastučići rozi. Uvek u centru pažnje zbog svoje aristokratske boje, krzno ovih mačaka podseća na krzno polarne licise.

 

Karakteristike i ličnost

Lako je primetiti zašto popularnost Britanskih mačaka raste iz godine u godinu. Ako ne padnete na njihov izgled debeljuškastog medvedića, privućiće vas njihova ekstremno nežna priroda. Dajte Britanskoj maci dom i dobićete mirnu macu koja uživa u ljudskom društvu. Oni su opuštena, ali i primetno dostojanstvena rasa, ne previše aktivna i razigrana, slatke prirode i posvećena vlasnicima. Potrebno je minimalno četkanje i uživaju da budu isključivo kućne mačke. Opuštena, laka za saradnju i prilagodljiva, to je Britanska mačka!

Istorija rase

Britanska kratkodlaka mačka je jedna od prvih mačaka sa pedigreom- starim najmanje hiljadu godina- i jedna od najpopularnijih rasa u Ujedinjenjom Kraljevstvu. Veruje se da ove mačke potiču od Britanskih uličnih mačaka, čiji su preci stigli sa Rimljanima izmedju prvog i četvrtog veka, a potom su parene sa divljim urodjenim mačkama. Kasnije, ove mačke su parene sa Persijskim, kako bi se dobila kvalitetnija debljina krzna. Standard rase je sastavljen 1971. i tako je počeo razvoj pedigrea ovih mačaka. Rasa se tokom godina veoma malo izmenila, a njena popularnost neprestano raste.